Vijf stappen om landbouwer te worden

Vijf stappen om landbouwer te worden
  • avatar
    Vanille Dujardin
  • nov. 21, 2024

  • 22

Landbouwer worden gaat niet van de ene dag op de andere en kan soms een langdurig proces zijn. Het beheersen van landbouwtechnieken is vaak niet genoeg om een bedrijf volledig te runnen. Je moet ook denken aan financiering, machines, klanten, personeel... én je moet over bepaalde boekhoudkundige en administratieve vaardigheden beschikken. 

Jobbo.be zet even de belangrijkste stappen om een landbouwbedrijf op te starten op een rij.

 

Denk na over je project

Wil je landbouwer worden in hoofdberoep of in bijberoep? Heb je bepaalde financiële behoeften? Wat zal de juridische vorm zijn van jouw bedrijf (eenmanszaak, vennootschap, etc.)? Ben je btw-plichtig? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die op je zullen afkomen bij het starten in de landbouwsector. Elke ondernemer of zelfstandige in België is verplicht om deze vragen te beantwoorden nog vóór hij begint. 

startup-3267505_1280.jpg

Er zijn bovendien ook vragen die specifiek zijn voor de landbouwsector en waarmee je rekening moet houden voordat je een project van de grond kunt krijgen. In welke landbouwsector wil je actief zijn? Welk productiesysteem ga je gebruiken? Ga je een landbouwbedrijf overnemen of zelf opstarten? Ga je grond huren of kopen? Heb je het vereiste G-rijbewijs om landbouwmachines te besturen? En nog veel meer…

Landbouw en veeteelt zijn echte wetenschappen. Het is essentieel om een minimum aan ervaring op te doen en jezelf de juiste vragen te stellen voor je aan dit avontuur begint. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om verschillende boerderijen te bezoeken met verschillende teelten en dieren. Op die manier kun je met andere landbouwers in contact komen en krijg je een beter beeld van de voor- en nadelen van het beroep. Achteraf kun je nadenken over wat jij echt wilt en wat jouw concept wordt.

 

Start het ondernemersproces

De FOD Economie is een goede bondgenoot als het gaat om algemene procedures voor alle ondernemers, zoals verzekeringen, btw en je bedrijfsnaam. Voor procedures die specifiek zijn voor de landbouwsector, kun je terecht op de website van de Vlaamse overheid en die van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij met vragen over het FAVV, steunmaatregelen, machines, enz.

Zoals bij elke onderneming is het aan te raden om een businessplan op te stellen om je gedachten te structureren (zie stap 1). Op die manier kun je nadenken over de bodemeigenschappen van de landbouwgrond die je voor ogen hebt, de rotatieschema’s en financiële planning van jouw toekomstige bedrijf.

 

Registreer jezelf en je landbouwbedrijf

Hier komen de vorige stappen samen en worden ze concreet. Om een identificatienummer te ontvangen van het Departement Landbouw en Visserij, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden: een aanvraag indienen, identificatiegegevens en productie-informatie verstrekken, beheerder zijn van autonome productiemiddelen, enz.

man-2562325_1280.jpg

Je moet beschikken over grond en een startkapitaal. Daarnaast moet je verschillende documenten kunnen voorleggen, zoals een eigendoms- of huurcontract. Op die manier toon je aan dat je over voldoende kennis en financiële middelen beschikt. 

Als je hebt besloten om dieren te hebben, moet je ook voldoen aan de identificatienormen en een kuddenummer aanvragen.

 

Registreert je bedrijf bij de KBO

Nadat je je landbouwernummer hebt ontvangen, registreer je je bedrijf bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit omvat het kiezen van een juridische structuur, het registreren van je bedrijfsnaam en het regelen van btw-registratie en verzekeringen.

Hierna kun je je bijvoorbeeld ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en overheidssteun aanvragen. Informeer je hiervoor bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Als je producten kweekt of vervaardigt voor de voedselketen, moet je eveneens een vergunning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

 

Online oppervlakteaangifte

De volgende stap is het invullen van de jaarlijkse online oppervlakteaangifte. Dit kun je zelf doen of externe hulp voor inschakelen. Deze aangifte bevat alle details van je landbouwactiviteit en zal worden gebruikt voor toekomstige steun- en subsidieaanvragen.

 

En daarna?

Als je dit allemaal hebt gedaan, ben je officieel geregistreerd als landbouwer! Natuurlijk zul je nog enkele dingen moeten doen, zoals netwerken en/of marketing om je bedrijf bekend te maken. Websites zoals Landbouwleven kunnen je helpen om op de hoogte te blijven van het nieuws uit de sector en de nieuwste landbouwtechnieken. Je vindt ook veel informatie terug via vakbonden en de vele discussiefora online. Kortom: een heleboel mensen en organisaties kunnen je helpen en begeleiden in dit nieuwe avontuur!

Laten we eerlijk zijn: de weg naar landbouwer kan lang en ontmoedigend lijken. Maar met een beetje geduld en het advies van de juiste organisaties, kom je stap voor stap dichter bij dit boeiende beroep. Het is de moeite waard, toch?

 

Related articles: Hoe schrijf ik een aantrekkelijke vacature?

 

  • Deel bericht:
Gerelateerde blogberichten
Hoe schrijf ik een aantrekkelijke vacature?
Hoe schrijf ik een aantrekkelijke vacature?

Vanille Dujardin- 6 maanden geleden